Wat is stofferen en hoe kies je de beste stof voor je bank?

De meubelstof voor een nieuwe bank of fauteuil is een grote investering – je wilt er niet aan twijfelen een paar maanden nadat het stuk bij je op de stoep staat. Kies het verkeerde materiaal en je zult merken dat je te maken krijgt met haken en ogen. Maak een fout in de kleur of het patroon, en de hele kamer lijdt (of je eindigt met geld uitgeven om het stuk opnieuw te laten bekleden). Lees dus voordat u  meubelstof kiest dit artikel zodat je op de hoogte bent van duurzaamheid, comfort en stijl. 

Wat is bekleding precies?

Bekleding zijn de materialen – waaronder stof, vulling, webbing en veren – die de zachte bekleding van stoelen, banken en ander meubilair vormen. Het proces begon in de Middeleeuwen en groeide in populariteit tijdens de 17e, 18e en 19e eeuw. Door de jaren heen is er een grote verscheidenheid aan materialen gebruikt, van hooi tot paardenhaar tot wol. Moderne gestoffeerde artikelen gebruiken metalen veren en schuim voor meer duurzaamheid. Hoewel de interieurmaterialen misschien niet zichtbaar zijn, maken ze een groot verschil of het stuk comfortabel is. En hoewel stof altijd kan worden veranderd – en mogelijk moet zijn, afhankelijk van slijtage – zal het kiezen van hoogwaardige binnenlagen ervoor zorgen dat het stuk jarenlang meegaat.

Hoe u de beste bekledingsstof kiest voor uw bank, stoel of hoofdeinde?

Als u op zoek bent naar een meubelstof, laat je dan leiden door uw praktische behoeften, adviseer. Neem dagelijkse gewoontes mee en wie het gaat gebruiken. Dit zal u helpen bij het kiezen van het type materiaal. Je houdt misschien van het uiterlijk van dat zijden fluweel, maar het zal snel kapot gaan in een huis met kinderen of huisdieren. Voor stukken in drukbezochte ruimtes, zoals familie- of woonkamers, hebben duurzame stoffen nodig, terwijl meubels die niet zoveel slijtage krijgen, zoals een slaapkamerbank of hoofdeinde, elk type textiel kunnen hebben.

Een grote fout die mensen maken, is dat ze niet nadenken over hoe een stof of leer in de loop van de tijd kan verouderen. Bekijk het etiket en stel vragen in de showroom om meer te weten te komen over de inhoud van het materiaal en de reinigingsbehoeften, en bedenk vervolgens hoeveel onderhoud u bereid bent te doen om uw selectie te beschermen. Hoe ziet het er over vijf jaar uit? Zul je nog steeds van het leer houden als het door het dagelijkse leven een mooi patina krijgt? Stofzuig je de meubelstof regelmatig? Sluit je de gordijnen als je weg bent of als je een kamer niet gebruikt om een ​​deel van de vervaging te voorkomen die van nature optreedt door blootstelling aan zonlicht?

De beste bekledingsstoffen voor huizen met kinderen en huisdieren

Tegenwoordig zijn er echter tal van bekledingsmaterialen die een mooi uiterlijk combineren met duurzaamheid. Voor kinderen en huisdieren – en misschien voor liefhebbers van rode wijn – is er het gemakkelijke onderhoud van een faux suede of de duurzaamheid van een Sunbrella indoor-outdoor stof.  Gestoffeerde bekleding is ook populair. En versleten leer is geweldig – je hoeft je geen zorgen te maken over de occasionele slijtage of kras. Als je een druk huishouden hebt, blijf dan uit de buurt van delicate of getextureerde opties, zoals zijde, die kunnen trekken en niet zo vergevingsgezind zijn als het gaat om vlekken.


Hoe kies je een luxueus bekledingsmateriaal?

Als rommelige kinderen en huisdieren geen probleem zijn, kun je echt pronken met je vrijheid. Hoewel linnen zeer duurzaam is, biedt het in lichtere kleuren niet het niveau van vlekbestendigheid dat een kindvriendelijk huishouden nodig heeft en ziet het er mogelijk niet fris en kreukvrij uit na veel loungen. Als je je zorgen maakt over het onderhoud (of de kosten), kun je altijd deze luxe stoffen op kussens gebruiken, die je kunt verwisselen zodra ze betere dagen hebben gehad of een nieuwe trend zich aandient.

Neem de vorm van een meubel mee.

Houd bij het kiezen van een stof rekening met de vorm van het meubel. Als je een gewelfd stuk stoffert, is het aan te raden om vast te houden aan effen stoffen. Patronen of texturen met een onderscheidende richting kunnen niet goed worden bekleed. Een patroon dat er geweldig uitziet op een stuk stof, ziet er misschien niet zo goed uit als het is gesneden en weer in elkaar is gezet op je bank, vooral als het een lastige, sierlijke vorm is. Houd ook rekening met de grootte van het meubel. We houden van grotere stukken, zoals een bank, in een rijke effen kleur of klassiek neutraal, zodat je er na verloop van tijd niet moe van wordt. Denk ook aan de andere meubels in de kamer, vooral de andere gestoffeerde stukken. Zorg ervoor dat de kleuren, texturen en patronen goed bij elkaar passen.