Onderhouden van teakhout

Teakhout bevat eigenschappen die ideaal zijn voor langdurig buitengebruik. Uiteraard ishet belangrijk om tuinmeubelen goed te onderhouden en gelukkig is het onderhouden van Teakhout niet moeilijk. In deze blog lees je hoe je teakhout schoonmaken, beschermen en onderhouden.

Kenmerken van Teakhout

Kenmerken van Teakhout:

Hoge kwaliteit teak
SVLK gekeurd
Sterk en duurzaam
Natuurlijke en warme uitstraling
Rottingsvrij

Teakhout heeft een hoge duurzaamheidsklasse, waardoor het behoort het tot de hardste houtsoorten die er bestaan en hierdoor kan het wel 25 jaar of langer mee gaan. Wat bijzonder is dat het het hout heeft een zeer rechte nerf heeft en als het van goede kwaliteit is heeft het weinig noesten en spinten en is het mooi egaal en glad. Het hoge oliegehalte is daarnaast ook speciaal aan het teakhout. Hierdoor kan het niet snel uitdrogen.

Teak tuinmeubelen reinigen

Als uw teak tuinmeubelen het hele jaar door buiten staan, kunnen ze een groene of donkere waas krijgen. Dit is het resultaat van algen- en mosvorming, die ontstaat na een vochtige periode. Gelukkig is het verwijderen hiervan vrij eenvoudig.

Vul alleerst een emmer met warm water en voeg hier groene zeep en 6 eetlepels soda aan toe. Maak met een borstel het meubel dan goed nat met de mix uit de emmer en laat dit zo’n 5-10 minuten intrekken. Veeg het daarna met een schone borstel af en spoel het meubel daarna nog eens af met schoon water. Als het meubel helemaal droog is, kunt u eventueel nog eventjes met fijn papier naschuren.

Er zijn ook verschillende middeltjes op de markt om dit resultaat te krijgen. Groot verschil is dat u met deze methode het nodige geld kan besparen.

Ontgrijzen van teakhout

Als je teak tuinmeubelen onbehandeld zijn en na verloop van tijd zijn vergrijsd, maar je toch weer graag de oorspronkelijke houtkleur terug wilt, dan is er ook een speciaal ontgrijzingsmiddel te verkrijgen, waarmee je de oorspronkelijke houtkleur weer naar boven kunt halen. Dit is een diepe reiniger de ver in het hout doordringt, waardoor de originele goudbruine kleur weer terugkomt.

Beschermhoes voor teak tuinmeubelen

Als u teakhouten tuinmeubelen langere tijd niet gebruikt, is het aan te raden om een goede beschermhoes te gebruiken. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen neerslag, vorst, vallend blad en vogelpoep.