Hoe monteer ik kastscharnieren?

Elke keer dat u de deuren van de kasten in uw keuken opent en sluit, zijn het deze scharnieren die ervoor zorgen dat het proces makkelijk en efficiënt verloopt. Het installeren van kastscharnieren lijkt wellicht een ontmoedigende taak, vooral als dit de eerste keer is dat u dit in de praktijk brengt.

Maar geen zorgen, want deze blog leidt je door de stappen voor het installeren van kastscharnieren. Lees daarom verder om te leren hoe u makkelijk traditionele en Europese kastscharnieren installeert.

 1. Hoe installeer ik bodemlijsten op een kast in Europese stijl?
  U kunt eenvoudig onderlijst op kasten in Europese stijl installeren door de juiste maat en soort lijst te kiezen, het gebied op de kast te markeren waar u het wilt bevestigen en het lijstwerk te bevestigen met een boormachine. Hier is een video waarin het proces wordt uitgelegd.
 2. Hoe installeer ik Europese scharnieren op frontframekasten?
  Met de hieronder beschreven methode kunt u Europese scharnieren op een frame of eenvoudig ingelijste kasten monteren. Alle metingen blijven ook hetzelfde.
 3. Hoe installeer ik soft close scharnieren?
  Soft close scharnieren worden op dezelfde wijze gemonteerd als alle Europese scharnieren. Het enige verschil is het type scharnier dat u kiest. Ga naar onze catalogus voor soft close scharnieren om vandaag nog de beste te kiezen. We doen ook scharnieraanpassingen.
 4. Hoe overlay-kastscharnieren installeren?
  U kunt overlay-kastscharnieren installeren met behulp van de Europese scharnierinstallatiemethode. Het lastige is het kiezen van de juiste maat kastscharnier voor uw kasten. Om dit te doen, meet u de overlay van uw kast door de breedte van de kastopening af te trekken van de breedte van de kastdeur en dat aantal te delen door 2.
 5. Hoeveel scharnieren per deur heb je nodig?
  Over het algemeen hebben kastdeuren met een lengte van 24 inch twee scharnieren nodig, elk op 5 inch van de boven- en onderkant. Hogere of dikkere deuren hebben mogelijk een extra middenscharnier nodig om de deur stabiliteit te geven.
 6. Hoe scharnieren meten?
  U kunt kast- en kleerkastscharnieren meten met behulp van de lengte-/breedtemethode of door de overlay van de kast te meten. Lees hier meer over het meten van scharnieren.
 7. Hoe kastscharnieren meten?
  U kunt kastscharnieren op dezelfde manier meten als deurscharnieren. Hier is een gedetailleerde blog over het meten van kastscharnieren.

 

Wat heeft u nodig?

Of u nu een traditioneel of een Europese scharnier gaat monteren, u hebt voor het proces wel wat gereedschap nodig voor de klus. Hier is een lijst met gereedschappen en items die u bij de hand moet houden tijdens het installeren van kastscharnieren:

RMG Kast scharnieren
potlood
Rolmaat
Combinatie vierkant
boor/chauffeur
Zelfcentrerende boor (7/64-inch)
Philips boor
Philips schroevendraaier
Forstner-bit (35 millimeter)
Schroeven (nr. 6 houtschroeven)
lijm
Shims
spant vierkant
schilderstape

Deuren en kasten voorbereiden


Voordat we ingaan op het eigenlijke monteerproces, eerst kijken hoe we de kasten en deuren voorbereiden op de scharnieren. Hier is een checklist van de stappen


Hulpmiddelen die u nodig heeft voor monteren

 1. Bepaal de maat en het aantal kastscharnieren die u nodig heeft door de maat te meten van de scharnieren die al op de deur zijn gemonteerd. Als het een nieuwe deur/kast is, moet de grootte u een beeld geven van het soort en de grootte van het scharnier dat u nodig heeft.
 2. Bereid de deur voor op het installeren van de nieuwe kastscharnieren door de deuren uit de kast te verwijderen. Om dit te doen, schroeft u de bestaande scharnieren los en tilt u de deur van de kast.
 3. Verwijder alle reeds op de deur aanwezige scharnieren door ze los te draaien.
 4. Vul de oude schroefgaten met pluggen of tandenstokers die in het gat zijn gelijmd. Zodra de lijm droog is, snijdt u de deuvels of tandenstokers gelijk met het oppervlak van de deur en schuurt u het gebied glad.
 5. Als u de deur wilt opknappen of schilderen, doe dit dan voordat u de nieuwe scharnieren monteert.

Installeren van traditionele kastscharnieren


Traditionele kastscharnieren worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden. Dit komt doordat een traditioneel scharnier bovenop de kastdeur is gemonteerd en zichtbaar (of gedeeltelijk zichtbaar) is wanneer de deur gesloten is. Deze scharnieren zijn eenvoudig te installeren dan Europese scharnieren, maar ze missen hun variatie.

1. Markeer de deur en plaats de scharnieren


Maak gebruik van een potlood en een meetlint om de delen van de deur te markeren waar u de scharnieren wilt monteren. Zodra de markeringen op hun plaats zitten, legt u de scharnieren op die markeringen zodat ze gelijk liggen met de binnen- en buitenkant van de kast.

2. Pas afstand tussen de scharnieren aan


Zorg ervoor dat de ruimte tussen de twee (of drie) scharnieren die op de kast zijn geplaatst en de afstand tussen de scharnieren en de rand van de kast nagenoeg gelijk is. Deze stap is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kastdeur goed functioneert. Zorg ervoor dat u de afmetingen noteert, zodat u ze kunt repliceren voor andere soortgelijke deuren.

3. Plak de scharnieren op hun plaats

Maak gebruik van schilderstape om het bovenste uiteinde van de scharnieren af ​​te plakken, zodat ze om de rand van de kast gewikkeld blijven terwijl u de schroeven bevestigt.

4. Aandrijfschroeven aan de kastzijde van het scharnier

Gebruik een boormachine om schroeven aan de kastzijde van het scharnier te installeren. Zorg er ook voor dat de schroeven helemaal in de deur gaan.


5. Lijm de deur aan het scharnier

Draai nu de deurzijde van het scharnier bovenop de ingeschroefde kastzijde en voeg een lijn hete lijm aan de bovenkant toe. Plaats de kastdeur vervolgens op de schroef, pas deze aan om de deur uit te lijnen en houd hem op zijn plaats totdat de lijm opdroogt.

6. Schroeven aan de deurzijde van het scharnier

Open de deur en boor de schroeven in de deurzijde van het scharnier. Open en sluit de deur een aantal keer om de uitlijning te controleren, en klaar is kees!

 

Installeer verborgen of Europese kastscharnieren


Europese of verborgen kastscharnieren komen veel vaker voor. Ze zijn ook wat lastiger te monteren. Hier is een stapsgewijze handleiding om het voor u gemakkelijker te maken om Europese kastscharnieren te installeren.

 

Markeer de deur


Markeer de plaats op de deur waar de scharnierkop wordt geïnstalleerd door een combinatievierkant te gebruiken om een ​​horizontale lijn te maken die 3,5 inch verwijderd is van de boven- en onderkant van de deur. Zorg ervoor dat de lijn ⅞ inch vanaf de rand van de deur is geplaatst.

 

Boor de bekergaten


Plaats uw scharnier op een rand van de lijn die u hebt getekend en pas deze aan om ervoor te zorgen dat u het scharnier op de juiste positie installeert. Gebruik dan een potlood om rond het scharnier te markeren. Bevestig vervolgens het Forstner-bit van 35 millimeter aan uw boormachine, plaats het zo dat het zich in het midden van de zojuist gemaakte markering bevindt en boor in de deur. Boor alle resterende cupgaten op dezelfde manier.

 

Installeer de scharnierkoppen op de deur


Scharnierbekers zijn het bolle deel van het verborgen scharnier dat in de geboorde gaten gaat die u zojuist op de deur hebt gemaakt. Plaats de scharniercups in het gat zodat de schroefgaten van het scharnier gelijk liggen met het oppervlak van de deur. Gebruik een zelfcentrerende boor om de schroefgaten te boren en een schroevendraaier om houtschroeven in deze gaten te bevestigen.

Markeer de kast


Schuif de deur tegen de kast en meet de kleine opening tussen de kastdeur en het kastoppervlak. Deze afstand is gewoonlijk 1 ⁄16 inch (0,16 cm). Maak nu een verticale lijn op de kast 21/4 inch vanaf de rand van de kast. Om de boven- en onderkant van de kast te markeren, neemt u de hoogte van de opening en voegt u er 3,5 inch aan toe.

Meet deze afstand vanaf de boven- en onderkant van uw kast en trek een horizontale lijn voor elk merkteken. Deze lijn moet de verticale lijn kruisen die je eerder hebt gemaakt.

Installeer de montageplaat op de kast


Scheid de montageplaat van je scharnier, plaats deze op het snijpunt van de twee lijnen die je hebt getekend en boor hem op zijn plaats. Gebruik een zelfcentrerende boor om schroefgaten te maken en bevestig de houten schroeven aan de binnenkant. Doe dit voor alle montageplaten.

 

Monteer de deur


Houd de deur in de open positie, breng deze dicht bij de kast en lijn het scharnier uit met de montageplaats. Schuif vervolgens het scharnier met een klik op de montageplaat. Open en sluit de deur om ervoor te zorgen dat de scharnieren soepel werken en correct zijn geplaatst.

Conclusie


Hoewel het in het begin misschien ontmoedigend lijkt, is het installeren van kastscharnieren niet zo lastig als je het eenmaal onder de knie hebt. Hopelijk heeft deze gids u geholpen om het monteren van kastscharnieren gemakkelijk voor u te maken. Bekijk onze catalogus met verborgen kastscharnieren, hoekscharnieren en soft close kastscharnieren om aan uw volgende project te beginnen.

Als u op zoek bent naar ladegeleiders, raden we u aan onze metalen onderbouwgeleiders en telescopische uitschuifbare geleiders te bekijken.