Ingelijste versus frameloze kast: welke is het beste voor uw keuken?

Wanneer mensen zich gaan oriënteren voor een kast wordt er niet vaak gevraagd voor welk soort kasten zij moet gaan. Ingelijst of frameloos? Hoewel beide hun unieke voordelen en problemen hebben, komt de beslissing meestal neer op uw persoonlijke voorkeur, budget en ruimte.

Hier bespreken we het verschil tussen ingelijste en frameloze kasten en hoe u de beste kunt kiezen voor uw keuken.

Wat zijn ingelijste kasten?


Zoals de naam al doet vermoeden, beschikken ingelijste kasten een extra rand of ‘frame’ aan de voorkant van de kast. Het frame ziet eruit als een fotolijst met twee horizontale stukken hout, rails genaamd, verbonden met twee verticale stukken die stijlen worden genoemd. Zowel rails als stijlen zijn meestal 11/2 inch breed en 3/4 inch dik.

Ingelijste kasten worden ook wel kasten in Amerikaanse stijl genoemd en zijn al eeuwen in gebruik genomen. De deur van de kast is bevestigd aan het frontframe en ligt gelijk met de deur van de kast. Het wordt vaak bevestigd met behulp van inzetscharnieren.

Wat zijn frameloze kasten?


Frameloze kasten zijn relatief nieuw en een toevoeging aan de wereld van keukenkasten. Deze worden ook wel kasten in Europese stijl genoemd, deze kasten hebben geen frontframe. In plaats daarvan creëert de kastdeur het gezicht van de kast.

Deze kasten gaan ook wel onder de naam ‘full-access’ kasten. Dit omdat er geen frame op zit, waardoor de toegang tot de binnenkant van de kast gemakkelijker is. Daarnaast is er ook meer opbergruimte in het interieur van de kast.

Ingelijste versus frameloze kasten


Nu het basisverschil duidelijk is tussen ingelijste en frameloze kasten, laten we een beetje dieper ingaan om te zien hoe ze tegen elkaar opstapelen.

Verschijning

Kasten met lijsten hebben vaak een klassieke look. U kunt kiezen uit drie verschillende stijlen van overlay of frame. In volledig overlay-ontwerp bedekt de deur het frame volledig, zodat het alleen zichtbaar is als de deur open is. Bij een gedeeltelijk overlay-ontwerp kunt u een deel van het frame zien wanneer de deur gesloten is. In de inzet liggen de deuren en laden verzonken in het frame om een ​​glad, vlak oppervlak te vormen.


Frameloze kasten beschikken over een modernere, eigentijdse uitstraling. De deur loopt gelijk met de kast, zodat de kasten een minimalistische uitstraling hebben met daarbij strakke lijnen.

Ruimte


Technisch gezien hebben zowel ingelijste als frameloze kasten een gelijke hoeveelheid opslagruimte binnenin. Frameloze kasten zijn echter toegankelijker, zodat ze het uiterlijk van meer open ruimte geven. Kasten met een dubbel frame kunnen over een centrale stijl beschikken die de twee scheidt, wat de toegang tot de binnenkant van de kast eigenlijk des te moeilijker maakt.

Installeren


Ingelijste als frameloze kasten worden op dezelfde manier geïnstalleerd. Ingelijste kasten worden vaak geleverd met het frame eraan bevestigd, dus u hoeft ze alleen maar te monteren. Ze hebben langere schroeven nodig omdat ze door het frame moeten.

Frameloze kasten zijn nog steeds een beetje nieuw op de Europese markt maar het is heel makkelijk te installeren. Voor deze kasten heb je kortere schroeven nodig omdat deze geen frame hebben. Onderkasten worden geïnstalleerd door ze naast elkaar te plaatsen en aan de zijwanden te bevestigen. Bovenkasten worden bevestigd door ze direct in de muur te schroeven.

Kosten


Omdat frameloze kasten van extra sterk materiaal moeten worden vervaardigd, kosten ze iets meer dan ingelijste kasten. Op basis van alleen arbeid kosten ingelijste kasten echter meer omdat er meer tijd en moeite nodig is om ze te bouwen.

Ervan uitgaande dat de stijl van de kast en het soort materiaal dat wordt gebruikt hetzelfde zijn, zullen frameloze kasten uiteindelijk ongeveer €500 tot €1000 meer kosten dan ingelijst. De kosten voor het installeren van beide typen zijn echter hetzelfde.

Duurzaamheid


Omdat frameloze kasten geen frame hebben voor ondersteuning, moeten ze gemaakt zijn van sterker hout met dikkere zijkanten. Dit maakt frameloze kasten dan ook duurzamer en sterker. Om dezelfde reden zijn ingelijste kasten meestal vervaardigd van lichter materiaal, omdat ze de steun van het frame hebben.

Ingelijste kasten kunnen ook van sterker en dikker hout worden gemaakt, maar dat zal de kosten opdrijven en uw kasten echter te omvangrijk maken. Als de wanden van uw keuken echter ongelijk zijn, zal een ingelijste kast minder snel kromtrekken in vergelijking met frameloze kasten die eenvoudig uit vorm kunnen worden getrokken.

Welke kaststijl past het beste bij mij?


Nu je een goed beeldhebt van waar de kasten over gaan, is het tijd om te kiezen voor je keuken. Bekijk de lijst met voor- en nadelen van ingelijste en frameloze kasten hieronder om u te helpen beslissen.

Voordelen

 

Framed Cabinets

 • They are less expensive
 • There are many style and customization options available
 • They can be made using different kinds of materials
 • They can be hung on uneven walls

Nadelen

 • They may be made of lighter material
 • The frame may make it difficult to access the inside of the cabinet
 • They offer 1-11/2 inch less space than framed cabinets
 • Double cabinets may take longer to install

Voordelen

Frameless Cabinets

 • They are sturdier than framed cabinets and made of stronger materials
 • They offer more storage space and are more accessible
 • Easy and fast to install
 • Doors can be easily removed for cleaning by pushing the release button on the door hinge

Nadelen

 • They are more expensive
 • Less variety in styles and materials of construction
 • They warp on uneven walls
 • Not suited for wider cabinets

Conclusie


De juiste keukenkast kan het uiterlijk van je hele keuken compleet veranderen. Zorg er daarom dus voor dat je verstandig kiest. Of u nu kiest voor ingelijste of frameloze kasten, het is essentieel om de juiste hardware te kiezen om ze aan te sluiten, zodat deze jarenlang meegaan. Bekijk anders een een catalogus met scharnieren, ladegeleiders, inclusief onderbouwgeleiders en telescopische verlenggeleiders, en keukenopbergoplossingen om de beste keukenhardware op de markt te krijgen.